Coneix més

QUÈ ÉS EL CONCURS FET A OSONA, ALIMENTS EXCEL·LENTS?

ELS ALIMENTS AMBAIXADORS DEL TERRITORI

El concurs Fet a Osona, aliments excel·lents escollirà i reconeixerà els aliments ambaixadors de la comarca d’Osona. 

La selecció es farà entre els productes presentats a les 10 categories del concurs.

El conjunt esdevindrà la cistella agroalimentària que representarà la comarca d’Osona durant els propers 3 anys.

Els aliments excel·lents reflecteixen el conjunt, però també volen assenyalar els escollits.

Els aliments excel·lents són gastronòmicament plaents, sosteniblement responsables, vinculats a les tradicions del territori i innovadors.

fetaosona_alimentsexcellents_positiu

QUI HO ORGANITZA?

Un sector privat, ric i divers: els pagesos i ramaders, els restauradors i comerciants, els elaboradors i els agents vinculats al turisme gastronòmic de l’experiència.

L’acompanya un sector públic que promou, dinamitza i organitza  accions conjuntes i coordinades amb el sector.

Osona Turisme des del Consell Comarcal d’Osona, Creacció, Agència d’Emprenedoria i Coneixement,  amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la DIBA, són tres organismes que junts poden abraçar els diferents agents del sector agroalimentari i gastronòmic de la comarca i que han impulsat i coordinen el concurs Fet a Osona, Aliments Excel·lents.

QUINS SÓN ELS OBJECTIUS?

L’objectiu principal d’aquest concurs és posar en valor el sector agroalimentari d’Osona, basant-nos en tres grans eixos que són pilars i que agrupen els valors que representen el Fet a Osona: patrimoni, innovació i sostenibilitat.

Els objectius específics que ajuden a vehicular la proposta:

– Donar a conèixer a la població local els productes del territori.

Promocionar la comarca d’Osona com a destinació gastronòmica.

QUINES SÓN LES CATEGORIES DE PRODUCTE?

10 CATEGORIES, 10 PRODUCTES

La diversitat i riquesa agroalimentària del territori  ha de quedar reflectida els aliments excel·lents que acabin conformant la cistella de productes.

És per aquest motiu que s’ha determinat l’ús de categories de producte perquè els aliments més representatius del territori, i que van de la mà dels valors del concurs, tinguin representació.

S’han escollit 10 categories de producte que representen, en el seu conjunt, la riquesa agroalimentària de la comarca.

PER A QUÈ UN CONCURS?

UN CONCURS EN TRES FASES

La cistella de Fet a Osona, aliments excel·lents vol ser una cistella amb 10 productes agroalimentaris magnífics.

Tots 10 són singulars, autèntics, bons i plaents; tots 10, vinculats al territori, a la sostenibilitat, a la innovació. És difícil l’elecció entre un col·lectiu tan ric i divers com és l’agroalimentari a la comarca d’Osona.

Un concurs permet posar criteris objectius i subjectius sobre la taula que ajudin a seleccionar la cistella que millor representa la comarca en aquest moment.

Aquí trobareu la convocatòria del concurs.

QUINES SÓN LES FASES DEL CONCURS?

FASE 1. PRIMERA SELECCIÓ (5 JULIOL – 17 SETEMBRE)

Aquestes són les bases que inclouen les diverses consideracions que cal tenir en compte com a empresa agroalimentària a l’hora de presentar el producte per ser escollit. 

Les bases preveuen una sèrie de requisits indispensables per poder participar i una sèrie de requisits puntuables (vinculats a la tradició gastronòmica local i també a qüestions relacionades amb la sostenibilitat ambiental, social i econòmica) que determinaran quins productes poden passar a la següent fase de la selecció.

Per inscriure-us, ompliu el següent formulari i envieu-lo signat a través del tràmit d’instància genèrica que es troba al web del Consell Comarcal d’Osona

FASE 2. EL JURAT EXPERT (7 OCTUBRE)

Els quatre productes més ben puntuats de cada categoria arriben a la segona fase de selecció. 

Es porten a la taula d’un jurat expert, persones del sector agroalimentari i gastronòmic, vinculats al territori i que tinguin una expertesa validada per la seva trajectòria. 

Aquest jurat expert serà el que assegura la qualitat organolèptica i gastronòmica dels dos productes finalistes de cada categoria. 

L’Escola d’Hostaleria d’Osona col·labora amb el concurs i serà l’espai on s’avaluaran i seleccionaran els productes finalistes.

logo-amb-text
FASE 3. EL CONCURS POPULAR (25 OCTUBRE – 26 NOVEMBRE)

La tercera fase del concurs és la que vol acostar la tria de la cistella al públic de la comarca d’Osona.

S’organitza un concurs popular en què la població podrà votar, de cada una de les categories, el seu producte preferit.

El sistema de votacions s’organitzarà mitjançant una aplicació web que proporcionarà la informació bàsica sobre els dos productes en qüestió i que permetrà a l’usuari escollir el que prefereixi.

Es farà difusió de les votacions en mitjans convencionals i xarxes socials de la comarca per aconseguir un nombre considerable de votants.

Es podrà votar durant un mes i en finalitzar el període de votacions, hi haurà un únic producte guanyador per categoria. 

Els 10 productes guanyadors compondran la cistella Fet a Osona, aliments excel·lents. 

resultats fase 2: jurat expert

A la convocatòria els productors van presentar voluntàriament un total de 50 productes, 35 dels quals van arribar a la segona fase, el tast organoleptic i la valoració en innovació, que va tenir lloc el passat 7 d’octubre a l’Escola d’Hostaleria d’Osona, a Tona.

El tast va anar a càrrec d’un jurat d’experts i expertes professionals del sector agroalimentari i gastronòmic que van seleccionar els finalistes. Les persones que formaven part del jurat estaven vinculades professionalment, per la seva expertesa, a cadascuna de les categories del producte.

WM8A9368

La composició del jurat va ser la següent:

Tast organolèptic. Jurat que va avaluar begudes i productes vegetals. 

  • David Seijas. Sommelier. Gallina de Piel. Seva. 
  • Carol González. Sommelier Can Jubany. Calldetenes. 
  • Lluís Colomer. La Selecta Gastronomia. Manlleu. 
  • Cesc Molera. Cuiner Escola d’hostaleria d’Osona. Tona.

Tast organolèptic. Jurat que va avaluar formatges i postres làctiques. 

  • Pep Palau. Fòrum Gastronòmic. Manlleu. 
  • Natàlia Nicolau. Directora concurs Làctium. Vic. 
  • Maria Nicolau. Cuinera Restaurant el Ferrer de Tall. Vilanova de Sau. 
  • Marta Garrón. Tècnica IRTA Monells. Monells. 
WM8A9432

Tast organolèptic. Jurat que va avaluar embotits cuits i curats.

  • Valeri Salgot. Representant de la IGP Llonganissa de Vic. 
  • Josep Dolcet. Escola dels oficis de la carn. Barcelona. 
  • Yolanda Presseguer. Carnisseria i cansaladeria La Perla. La Garriga. 
  • Rosa Soler. El Taulell del Soler del Soler de N’Hug. Prats de Lluçanès. 

Tast organolèptic. Jurat que va avaluar elaborats dolços i salats de fleca i pastisseria.

  • Eulàlia Sirvent. Representant d’Osona Terra. Osona. 
  • Francesc Altarriba. Bon Blat. Manlleu. 
  • Josep Lluís Mitjans. Cap del departament de pastisseria. Escola d’Hostaleria d’Osona. Tona. 
  • Joaquim Sañé. Museu del pa. Osona.
WM8A9408

Valoració en innovació. Jurat que va avaluar tots els productes. 

  • Carme Sáez. Responsable d’innovació de Creacció. Vic. 
  • Marc Puig-Pey. Cap de cuina de la Fundació Alícia. Sant Fruitós de Bages.
WM8A9439 (1)

Segons les bases del concurs, la puntuació del tast organolèptic representa el 80% de la puntuació final i la valoració en innovació suposa el 20% de la puntuació final. 

En la cerca de l’excel·lència gastronòmica dels productes finalistes, el jurat organolèptic va decidir declarar dues categories desertes: la d’embotits curats i la de postres làctiques. Aquestes dues es van sumar a la categoria de mel i conserves dolces a la que no es va presentar cap productor. 

Els productes i productors finalistes resultants van ser: 

  • Embotits cuits: botifarra d’ou de Can Codina i botifarra d’ou amb mongeta del Collsacabra i allioli de Carnisseria Colom Vila
  • Formatges: Blau de Jutglar de la Formatgeria Reixagó i Jove de Cabra de Formatges Riudavets
  • Begudes: cervesa Kibus de KIBUS i Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch
  • Elaborats dolços de fleca i pastisseria: pa de Pessic de Pastisseria el Bruguer i la Tifeta de Mas Corcó Pagesos Forners
  • Elaborats salats de fleca i pastisseria: Pa de Sègol de Pastisseria el Bruguer i Pa de 7 llavors de Mas Corcó Pagesos Forners
  • Productes vegetals: Blat forment escairat de Mas Terricabras i Caldo Silvestre de Sambucus. 

resultats fase 3: votacions

El dilluns 25 d’octubre s’obren les votacions per escollir els aliments representants de la cistella del “Fet a Osona: Aliments excel·lents”, el concurs que vol posar en valor els aliments d’Osona i promoure la comarca com a destinació gastronòmica.

Per a participar, només cal escollir un dels dos productes finalistes per a cadascuna de les categories: embotits cuits, begudes, formatges, elaborats dolços de fleca i pastisseria, elaborats salats de fleca i pastisseria i productes vegetals. Els productes més votats, juntament amb la llonganissa IGP Llonganissa de Vic, formaran part de la cistella del concurs “Fet a Osona: Aliments Excel·lents” i representaran l’agroalimentació del territori durant 3 anys, fins a una nova convocatòria del concurs.

Les votacions per escollir els aliments excel·lents d’Osona estaran obertes fins el diumenge 26 de novembre a les 23:59h. Entre les persones participants que deixin les seves dades al web se sortejarà una cistella amb els productes escollits.

GUANYADORS DEL FET A OSONA, ALIMENTS EXCEL·LENTS

Els productes guanyadors es van conèixer en el marc de la Nit del Turisme d’Osona celebrada al Teatre Centre de Manlleu que va acabar amb un piscolabis on es van poder tastar tots els productes finalistes brillantment cuinats i servits per l’equip d’en Jordi Coromina, dels restaurants l’Horta de Tavertet i el Thymus de Manlleu, i membre d’Osona Cuina. 

 

Un total de 6020 vots van escollir, a través del web www.fetaosona.cat un dels dos productes finalistes per a cadascuna de les categories previstes.  A més de la IGP Llonganissa de Vic, que ja estava inclosa a la tria, els productes guanyadors són:

 

-Categoria Embotits cuits: Botifarra d’ou de Can Codina, de Taradell. 

-Categories Begudes: Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora. 

-Categoria Formatges: Jove de Cabra de Formatges Riudavets de l’Esquirol. 

-Categoria Elaborats dolços de fleca i pastisseria: Pa de Pessic de Pastisseria el Bruguer de Vic. 

-Categoria Elaborats salats de fleca i pastisseria: Pa de 7 llavors de Mas Corcó Pagesos Forners de Manlleu

-Categoria Productes Vegetals: Caldo Silvestre de Sambucus de Manlleu

QUIN ÉS EL PREMI?

Les empreses guanyadores rebran un acompanyament en innovació ofert pels serveis d’innovació de Creacció i que els permetrà desenvolupar i/o millorar algun procediment, producte o servei que contribueixi a enfortir i millorar la seva proposta comercial.

La promoció conjunta de la cistella en diverses activitats i accions d’Osona Turisme i la venda conjunta de la cistella en formats i ubicacions prioritàries i singulars, és també un incentiu per a les empreses per posicionar i destacar el seu producte entre la rica cistella agroalimentària de la comarca.

Entre altres propostes, s’està treballant per tenir un punt de visibilitat i venda al mercat de la plaça major de Vic i en altres fires o esdeveniments gastronòmics del territori.

QUINS SÓN ELS SOCIS DEL PROJECTE?

IGP LLONGANISSA DE VIC

Sòcia del projecte per dos motius molt clars.

És l’única Indicació Geogràfica Protegida que tenim a la comarca d’Osona i la llonganissa és un producte emblema del nostre territori.

OSONA TERRA

L’Associació de productors i elaboradors de la comarca d’Osona és sòcia del projecte des del primer dia i ha acompanyat el concurs en la seva preparació.

A més, les empreses guardonades amb productes guanyadors del concurs podran accedir, en el cas que ambdues parts hi estiguin d’acord, a ser sòcies d’Osona Terra amb condicions econòmiques favorables durant la primera anualitat.

I DESPRÉS?

UNA NOVA CISTELLA CADA TRES ANYS

Aquesta cistella no serà permanent, els productes guanyadors esdevindran durant 3 anys els representants i referents del sector productiu i agroalimentari d’Osona en diverses accions de promoció i representació.

Al cap d’aquest període tindrà lloc una nova edició del concurs Fet a Osona, aliments excel·lents, que escollirà una nova cistella de productes agroalimentaris.