Els agroproductors d’Osona i del Lluçanès s’adapten al COVID19

Els agroproductors d’Osona i del Lluçanès, amb el suport de totes les administracions del territori  inicien accions per adaptar-se al nou entorn creat pel COVID19

Seixanta petits agroproductors de la comarca d’Osona i del Lluçanès han transformat i els seus negocis per adaptar-los al nou context creat per la COVID19. Les entitats territorials de promoció econòmica de la comarca els han donant el seu suport.

Una feina de tots per tots

A l’inici de la pandèmia, les entitats comarcals es van unir per treballar conjuntament: Promoció Econòmica del Consell Comarcal d’Osona, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, Creacció, l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu (OPE), la Mancomunitat La Plana, el Consorci del Lluçanès, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, i els ajuntaments de Centelles, Masies de Voltregà, Roda de Ter i Sant Pere de Torelló, i Acrefa van entrevistar la seixantena de productors.

El repte que es van plantejar va ser, a través d’entrevistes telefòniques, aglutinar les necessitats dels petits agroproductors i elaboradors que entreguen a consumidor final o a punt de recollida, tant per minimitzar l’impacte de la pandèmia, com per instaurar transformacions al sector que perduressin en el futur. A les entrevistes, més de la meitat coincidien a demanar visibilitat dels seus negocis, mentre que s’identificava que un 75% estaven interessats en una plataforma compartida en la logística (manipulació, transport i entrega).

Per donar-los resposta, s’ha activat un pla de treball per millorar la visibilitat i la logística, on l’ús de les eines digitals ha estat clau. Durant aquestes setmanes s’estan realitzant accions de formació i acompanyament per tal de millorar la visibilitat i la relació amb el client, com formacions d’Instagram, Whatsapp Business i plataformes pagament. I s’ha ideat una nova nova eina digital per tal de millorar la gestió de les comandes on-line. A mig termini, es plantejaran accions conjuntes entre els petits agroproductors i altres sectors, per fer front a reptes com la logística compartida.

TRES AGROPRODUCTORS EXPLIQUEN LA SEVA EXPERIÈNCIA

Les experiències de tres agroproductors que han participat al repte de la transformació són la punta de l’iceberg de l’adaptació express que estan vivint els petits agroproductors de la comarca.

Jordi Roviró, d’Horta Tarrés, venia la verdura de Mas Tarrés de Coll de Revell, cada dissabte al mercat de Vic. A l’inici de la pandèmia i amb el tancament del mercat de Vic, en Jordi, en el marc del programa dels petits agroproductors, va apostar en ferm per la venda online cistelles de verdura, que fins llavors representaven un percentatge testimonial de la facturació. L’aposta va suposar reorganitzar tots els processos productius. “La COVID19 ens ha transformat com un mitjó. Ho hem capgirat tot de dalt a baix, tant a nivell dels nostres processos com les relacions amb els nostres clients. Ens ha ensenyat a ser flexibles i àgils. Cada setmana apliquem millores del que hem identificat que hem de fer millor”. Ara treballen la venda de cistelles de verdura online i han incrementat els punts de recollida.

Fetaosona – Jordi Roviró, d’Horta Tarrés

Esteve Anglada, propietari de carns i embotits Collfred, de Vidrà, amb botigues a Sant Quirze de Besora, Tona i Vic va decidir posar a la venda menús cuinats d’un restaurador que era client de Collfred de feia anys i que havia hagut de tancar el restaurant. “Nosaltres li podíem donar un cop de mà i ens va semblar d’incorporar a les nostres botigues els menús preparats”. Assegura que la COVID19 “ens ha donat empenta en algunes àrees de negoci com la venda online. I també ha fet justícia a la feina de formiga que portàvem fent des de fa 20 anys. Ara la gent s’ha adonat que cal valorar la feina ben feta dels de casa”.

Fetaosona- Collfred
Fetaosona- Collfred

 

Arran de tot aquest treball col·lectiu, ha nascut la plataforma www.agroproductorsosonallucanes.cat, la comunitat virtual de petits agroproductors d’Osona i Lluçanès.

La iniciativa ha estat tan positiva que, en col·laboració amb  l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i d’Osona s’han engegat 62 entrevistes amb restauradors del territori per realitzar també la diagnosi i eixos de treball corresponents.“Hem après a adaptar el nostre negoci, els nostres encerts i els nostres errors, a cadasetmana que passa”

Fetaosona- difusio per whatsapp
Fetaosona- difusio per whatsapp

 

Per ampliar la informació adreceu-vos a: vsaezn@ccosona.cat

 

Related Posts