El Forn de Pa Torres, tradició que cal conservar

 

La seva història

Des del 1965, el forn de pa Torres té la seva fleca a Sant Quirze de Besora, al nord d’Osona, en direcció a Ripoll i Puigcerdà per la C-17. Primerament, en Josep Torres, va començar l’ofici de flequer amb 9 anys al poble de Torà, Lleida, just abans de la guerra civil. Despres, va seguir amb l’ofici durant més de 80 anys.  Després van ser l’Artur i en Santi Torres, els seus fills, que van agafar el relleu. Així, són la segona generació de forners. Ens atén l’Artur per realitzar aquesta mini-entrevista.

Elaboradors de pa i brioxeria artesanal

Com definiríeu el vostre establiment? Forn de barri, forn artesanal, forn de poble, botiga de barri? Com us definiu?

Som elaboradors de pa i brioxeria artesanal. Tinc el carnet d’artesà, i estem reconeguts com a empresa artesana pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.  Venem principalment al poble, tant a clients particulars com a altres establiments, sobretot cafeteries i restaurants. Tanmateix, ve gent de fora a comprar els nostres productes. També venem per encàrrec.  El que vull destacar és que som un forn  artesanal.  La nostra jornada diària comença a la nit, i elaborem vàries fornades.  Només tanquem el dissabte tarda i diumenge. La resta de dies, el forn no para gairebé mai. Obrim a les 6 del matí i tanquem a les 8 del vespre.

Interior Forn de Pa Torres fetaosona XPDT Xarxa de Productes de la Terrra
Interior Forn de Pa Torres fetaosona XPDT Xarxa de Productes de la Terrra

Talent, passió i moltes coses més

Quins serien els ingredients d’un bon pa artesanal?

En mateixa proporció, talent, passió,  constància i matèries primeres de qualitat.

Talent, perquè per fer un pa realment bo, o brioxeria, has de conèixer petits secrets i has de tenir moltes hores de rodatge.

Passió perquè t’ha d’agradar verdaderament ser forner. No és el mateix fer el teu pa, amb la teva recepta, amb farines locals, que un procés totalment industrialitzat, que fa quantitats i quantitats de pa de remesa. Nosaltres fem poca quantitat en comparació amb les indústries del pa, però ens surt un producte molt diferent i de molta qualitat. I no per això el venem més car, perquè el pa és un aliment bàsic, i ha d’estar a l’abast de tothom.

Constància, perquè s’ha de tenir molta força, voluntat, treballar de nit,  per sortir endavant, entendre el negoci, reconèixer els bons ingredients, elaborar i crear diferents tipus de pans, i atendre i mimar els clients… ja veus, és un negoci sacrificat però que aporta molt també, perquè estem contribuint a donar un servei de qualitat a la gent del poble.

Pel que fa a les matèries primeres, és important utilitzar farines i llevats de qualitat que permetin fer un procés d’elaboració òptim.

Forn de Pa Torres Sant Quirze de Besora XPDT Fetaosona
Forn de Pa Torres Sant Quirze de Besora XPDT Fetaosona

 

A més, hi ha tres punts clau que s’han de considerar a l’hora de triar un bon pa : la massa mare, el procés de fermentació lent, i la cocció amb llenya.

La massa mare és clau per aconseguir un pa amb l’adequada textura, humitat, aroma, aspecte i tacte.

El procés de fermentació lent és clau a l’hora d’elaborar qualsevol pa de forma artesanal. La fermentació lenta permet que els llevats i els àcids  puguin reaccionar químicament de forma òptima, a diferència dels processos industrialitzats, que elaboren el pa en processos molt més ràpids i amb farines de menys qualitat.

La cocció amb llenya fa que el pa tingui un aspecte diferent, amb una crosta molt més cruixent. També influeix en el gust i l’aroma.

Forn de Pa Torres fetaosona XPDT Xarxa de Productes de la Terrra
Pa rodó Forn de Pa Torres fetaosona XPDT Xarxa de Productes de la Terrra

El futur del pa

Quin creus que és el futur del pa, en aquests moments?

Estem en un moment difícil per forner artesà, ja que les panificadores industrials ens han fet molt mal. Per això ens centrem en la qualitat del producte.

Podries ampliar aquesta informació per als nostres lectors?

Crec que la gent jove està canviant la seva visió, i potser mengen menys pa. Tanmateix, quan en mengen, el volen sobretot de qualitat, i valoren més la varietat de productes. També els nous forners estan canviant la seva visió, i volen treballar productes artesanals. Així, treballen amb farines locals i nous sabors. Això és ideal, perquè les grans cadenes no fan pa de tanta qualitat, ja que s’enfoquen més als beneficis que no pas a la qualitat.  Em refereixo, per posar un exemple,  a  empreses que distribueixen grans quantitats de pans congelats a qualsevol tipus de negoci. Es tracta d’un pa que te’l menges avui i al dia següent ja no pots amb ell. Per això crec que el pa tradicional desplaçarà una mica al pa industrial, sobretot si es fa una bona pedagogia i sensibilització dels beneficis del pa artesà.

El nivell d’exigència sanitària per als forners artesans és molt elevat, i d’aquí se’n desprén un producte de molta qualitat, saludable i amb garanties sanitàries. Aquests beneficis no es troben en el pa industrial, distribuït per exemple, en una gasolinera, ja que no segueix gaires controls sanitaris pel que fa a l’emmagatzematge, cocció i venda.

La Xarxa de Productes de la Terra

Com és que vau entrar a formar part de la Xarxa de Productes de la Terra?

Bueno… nosaltres hi som des del principi. Se’ns va proposar, i ens va semblar una iniciativa molt interessant i que ens representava molt bé. Per això cal defensar-la. La Xarxa de Productes de la Terra vol preservar i enfortir als petits empresaris de productes alimentaris locals de la província de Barcelona, i que treballen amb qualitat, com nosaltres. Per això ens hi vam adherir.

Esteu satisfets de formar-ne part?

Sí, perquè no ens cobren res, i en canvi, t’obren portes.  Fan accions de promoció, i ens ha permès conèixer altres productors com nosaltres, tant del pa com d’altres sectors. Fan accions per promoure la identitat i la cultura gastronòmica d’Osona, defensen els nostres productes i també treballen per promocionar-los. Defensem el pa tradicional, amb blats locals, aquell pa  que quan el tastes et desperta els sentits, notes que és bo, que és fet amb cura, pa de poble, totalment artesà.

Agraïm l’atenció de l’Artur i el deixem al seu establiment a la Carretera de Berga, número 6 de Sant Quirze de Besora.

Podeu trobar més informació de contacte dels nostres productors al nostre cercador