Informació de contacte
Informació detallada
fetaosona associació productors patata del bufet
fetaosona associació productors patata del bufet
fetaosona - Patata del bufet - sacs de patates
fetaosona – Patata del bufet – sacs de patates
fetaosona associació de productors patata del bufet
fetaosona associació de productors patata del bufet
fetaosona associacio de productors patata del bufet
fetaosona associacio de productors patata del bufet
fetaosona associacio productors patata del bufet
fetaosona associacio productors patata del bufet
Fetaosona - Patata del Bufet - sacs de patates
Fetaosona – Patata del Bufet – sacs de patates
fetaosona associaci.produc.pata.bufet
fetaosona associaci.produc.pata.bufet

Patata del Bufet

El Mercat de la Patata del Bufet d’Orís  es celebra de forma anual gràcies a la important tasca que realitza l’Associació de productors de la patata del Bufet, de la qual n’és representant en Josep Soldevila. El  2019  la va celebrar seva 25a edició, essent un dels principals esdeveniments pel  municipi d’Osona.

Durant els quatre caps de setmana que dura el mercat ( o fins que exhaureixen les vendes)  el municipi d’Orís  realitza  activitats complementàries com un  concurs de pintura ràpida, visites guiades a l’entorn, etc.

Es tracta de la varietat blanca, la més coneguda entre els consumidors.   Dos dels productors (ecològics) cultiven també la varietat morada, amb una millor qualitat organolèptica i amb real perill d’extinció.  A l’hivern adoben els camps, els llauren i els deixen reposar fins el mes de març.  Llavors planten les patates. A finals d’estiu, quan la planta és morta, s’arrenquen i s’emmagatzemen les patates. S’ensaquen i es preparen per a la venda.

La producció de patata del bufet varia cada any, entre 25.000 i 40.000 kg anuals. El 2019 no va ser massa bona,  degut a la sequera que va haver-hi,  i per tant, se’n van poder collir  la meitat que en un any normal. Pel que fa a la qualitat i la mida, van ser bones.

La patata del bufet és una patata molt suau i cremosa. És una mica difícil de pelar, ja que és boteruda i de mides força desiguals, però dóna molts bons resultats per a fer cremes. Es pot cuinar de moltes maneres, i no es desfà a l’hora de bullir-la.  Es recomana cuinar-la amb pela. És fàcil de conservar si l’allunyem de la llum, la humitat i el fred. De fet, és un tipus de patata que es va recuperar fa 25 anys pel mercat i per això segueix funcionant.

El cultiu d’aquesta patata es remunta a finals del segle XIX. Anteriorment es conreava en zones més elevades, sobretot com a llavor perquè sortia més sana, sense degenerar i en superfícies petites. Era una de les poques patates que es conreaven amb èxit a les comarques centrals de Catalunya.

La major part de productors de la patata del bufet formen part de la Xarxa de Productes de la Terra d’Osona

 

 

Video de Canal Taronja sobre el 25è aniversari de la patata

Ubicació